Sepetim (0) Toplam: 0,00 TL

Yazarlarımız “Korona Günleri” İçin Kitap Öneriyor (Ali MERT)

Kuram-siyaset alanından 5 kitap

  1. Kapitalizm Sonrası, Paul Mason – Yordam Kitap

“Tüm zamanlarda” değil de, “son zamanlarda” okuduklarım arasından zihnimi en çok açan, yeni sorular sorduran kitapları tavsiye etmek istedim. Mason’ın bu düzenin sonrasını, “teknolojinin olanakları ve açmazları”nı, “yaşlı nüfus sorunu”nu vb. irdelediği kitabı bu açıdan öne çıkıyor.

  1. Eski Tanrılar Yeni Bilmeceler – Mike Davis– Yordam Kitap

Mike Davis de aynı şekilde, kuramla siyaset arasında Marksist düşüncenin daha önce çok temas etmediği alanlara girip yaşadığımız düzeni, kenti, çevreyi farklı açılardan sorgulamamıza olanak sunan önemli çalışmalara imza atıyor. Bu da onlardan biri.

  1. Teorisyeniniz Devrimciydi–Erkin Özalp – Yordam Kitap

“Türkiye devriminin yolu”nu arayanlar için, yaşanmış deneyimleri süzüp mevcut olanakları değerlendiren, sosyalistlerin seçimlere nasıl yaklaşması gerektiğini, bugün nasıl kazanımlar elde edebileceklerinivb. ele alan ve en önemlisi bunları somut olarak gösteren bir çalışma. 

  1. Dünyanın Halleri– David Harvey– Sel Yayıncılık

Daha önceki Harvey okumalarının üstüne bu derlemeyi İngilizcesinden okudum. “Marksist coğrafyacımız”ın uzun yıllara dayanan çalışmalarından en kritik pasajları bir araya getiren toparlayıcı bir kitap.

  1. Geleceğin Devrimi–MurrayBookchin – Dipnot Yayınları

Geleceğin eşitlikçi/özgürlükçü toplumunu inşa etme meselesini dert edinenler için bir diğer önemli çalışma.

Edebiyat dünyasından 5 kitap

  1. Atsineği – EthelVoynich – Yordam Edebiyat

Farklı ülkelerdeki ve dönemlerdeki mücadele deneyimlerini has edebiyatın diliyle anlatan romanlar arasında hoş bir sürpriz oldu Atsineği. İrlandalı bir yazarın kaleminden İtalya’daki bağımsızlık mücadelesi.

  1. Wedding Barikatları – KlausNeukrantz – Yordam Edebiyat

Aynı bağlamda bir diğer sürpriz, Alman edebiyatından ve 1 Mayıs mücadelesinin isimsiz kahramanlarından geldi. “Anlatılan”yine “bizim hikâyemiz”.

  1. 1902 Doğumlular – ErnstGlaeser– Yordam Edebiyat

Savaş karşıtı edebiyatın gizli hazinelerinden biri. Yıllar sonra yeniden basımının yapılması çok sevindirdi.

  1. Direnmenin Estetiği – Peter Weiss – İletişim Yayınları

Mücadele ve direnme estetiği demişken –adı da üstünde– temel bir yapıtı atlamak olmaz herhalde. Roman sanatını, salt bir kurmaca olarak değil, belge-tartışma-kurmaca bütünlüğünde görenler ve sevenler için.

  1. Veba – Albert Camus – Can

Son olarak, Korona günlerinin henüz başında elim ona uzanıverdi. Şimdi o günlerin ortasında, “kıstırılmışlık” duygusu ve Cottard gibi karakterleriyle hiç aklımdan çıkmıyor.



Kapat