Yazarlarımız “Korona Günleri” İçin Kitap Öneriyor
Yazarlarımız “Korono Günleri” İçin Kitap Öneriyor
ALP ALTINÖRS'ÜN 10 KİTAPLIK OKUMA LİSTESİ:
1) Suç ve Ceza, Dostoyevski (Yordam Kitap): İnsan kişiliğindeki bölünmeleri, suç ve ceza kavramlarının analizi üzerine oturtarak ele alan, sürükleyici olduğu kadar derinlikli bir başyapıt.
2) Ölü Canlar, Gogol (Yordam Kitap): Rus soylu sınıfındaki çürümeyi ölü canlar metaforu üzerinden ele alan, 19. yüzyılda Rus insanının ansiklopedisi olarak anılan, ancak günümüze de fazlasıyla uyan bir başyapıt.
3) Suçlu Kim, Herzen (Yordam Kitap): Çürüyen bir toplumun bitmek bilmez sorunlarına yönelik devrimci bir soru, derin bir toplum analizi, sürükleyici bir eser.
4) Nasıl Yapmalı?, Çernişevski (Yar Yayınları, Kor Kitap): 19. yy. Rus edebiyatının toplumsal sorgulamalarını devrimci eylemle buluşturan bir başyapıt, kadın özgürleşmesine dair sorgulamaları da çok kıymetli.
5) Leylan, Selahattin Demirtaş (Dipnot Yayınları): Sadece hapishane edebiyatının ürünü olarak değil aynı zamanda dolu dizgin bir kavganın edebiyata yansıması olarak da mutlaka okunması gereken bir eser.
6) Çöküş, Fikret Başkaya (Yordam Kitap): Kapitalizmin “nihai krizi” üzerine bir deneme, bugün yaşadığımız buhranın kapsamını ve sebeplerini anlayabilmek bakımından derli toplu bir çalışma.
7) Sultan Abdülhamid, François Georgeon (İletişim Yayınları): Türkçede yayımlanmış en kapsamlı ve nesnel Abdülhamid biyografisi diyebilirim. Günümüz siyasetine de etki eden bu padişahın dönemi ve yaptıkları hakkında kapsamlı bilgi edinmek isteyenler için.
8) Ücret Fiyat ve Kâr, Karl Marx(Yordam Kitap): Marksist yazına girmek için doğru kapı olabilir, zira sistemin işleyişini en temelinden başlayarak ve oldukça yalın biçimde ele alan bir kitap.
9) Ütopyadan Bilime Sosyalizmin Gelişimi, Engels (Yordam Kitap): Bilimsel sosyalizmin gelişimine dair temel bir kaynak. Kapitalizmin eleştirisiyle yetinmeyip, alternatifini de incelemek isteyenlere...
10) Memleketimden İnsan Manzaraları, Nâzım Hikmet (Yapı Kredi Yayınları): Şiir önermemek olmazdı, bu kitap bir şiir-roman, bir şiir-portre, Türkiye’nin en karanlık dönemlerinden birisinden ümitvar bir ezgi, okuru “insan kaynaşan bir mahşerden geçiren” bir başyapıt.