Sepetim (0) Toplam: 0,00 TL

Haber

Anla, 100 yaşındasın!

 

Bir zamanlar birçoğumuzun işittiği, belki şimdilerde bir başkasına sorduğu, cevap verdiği, cevap beklediği bir soru. Bu soruya verilen yanıtlar yaşa, konjonktüre, kültürel ve siyasi ortama göre değişkenlik gösterse de, kimsenin soruyu yanıtsız bıraktığını düşünmüyorum. Peki, bugün 100 yaşını aşan Cumhuriyet’e 1923’ten bu soru sorulsaydı nasıl bir cevap alırdık?

 

Tırmanan faşizmin kitle psikolojisi üzerine
notlar

Faulkner, dünya çapındaki geniş tabanlı sağa kayışın ekolojik, toplumsal, jeopolitik – askeri ve siyasi – kültürel boyutları nedeniyle girift bir kriz olduğuna dikkat çekiyor.

Nuri Yıldırım: Lenin, 1912'de "Herzen tek
başına Rusya'nın namusunu kurtarmıştır" diye
yazdı

Prof. Dr. Ercan Uygur, Nuri Yıldırım ile Aleksandr Herzen'in otobiyografisi "Geçmişim ve Düşüncelerim" üstüne söyleşti

Gençler için yapay zekâ kılavuzu

Endüstri Mühendisi Erkin Özalp’in kaleme aldığı kitap, her yaştan okurun çok rahatlıkla anlayacağı, sade ve anlaşılır bir dille ele alınmış.

Rusça çevirmeni Nuri Yıldırım: “Klasik eser
çevirisi, antika saat tamirciliği gibidir.”

Herzen’in asıl kalem oynattığı alan edebiyat olmamasına rağmen kitap boyunca oldukça edebi bir anlatımı tercih ettiğini ve bu işin altından da belli başlı Rus romanlarını aratmayacak biçimde kalktığını görüyoruz.

Karl'dan Jenny’ye aşk şiirleri

Karl, Jenny’ye tapardı ve her âşık gibi duygularını şiirle dile getirmeye uğraşırdı. Çoğunu Jenny için yazdığı, bütün yeni başlayanlarda görülen o aşırı ünlemlerle ve abartmalarla dolu ilk şiirlerinden sonraları alaylı bir şekilde söz etmişti. Ancak bazı şiirleri duygularının derinliği konusunda fikir veren çarpıcı bir lirizmi açığa vurur.

İnsanlığın ve uygarlığın geleceğini
kurtarmak

Fikret Başkaya'nın 'Uygarlık Paradigmasını Değiştirmek' kitabı, Yordam Kitap tarafından yayımlandı. Başkaya, kapitalizmin içinde bulunduğu krizi, normale dönüşü olmayan çöküş olarak nitelendiriyor.

Haluk Yurtsever: Sancılı, kaotik, farklı
yollara açılabilecek bir sürecin içinden
geçiyoruz

Dünyada ve Türkiye’de Komünist Ufuk kitabında yeni bir uygarlığın bugünkü toplumda oluşan maddi önkoşullarına ve olanaklarına yoğunlaşan Haluk Yurtsever 2023 seçimiyle bir dönemin kapandığını söyledi.

Kerala: Bir devrim var uzakta!

Geçtiğimiz aylarda okurlara sunulan Hindistan’da Toplumcu Bir Deneyim: Kerala kitabının alt başlığı Başka Bir Dünya Mümkün! Bu da, İngiltere Başbakanı Margaret Thatcher’ın ortaya attığı, Sovyetler Birliği’nin çöküşü ertesinde neoliberallerin yüksek sesle tekrarladığı “Başka seçenek yok” sloganının tam karşıtı. Kitabın yazarı T. M. Thomas Isaac, Kerala eyaletinde iki ayrı önemde toplam on yıl Maliye Bakanlığı yapmış bir komünist, son zamanlarda orada olup bitenleri içeriden bilen bir iktisatçı-akademisyen-siyasetçidir.

Kızıl savaşçı kadınlar

Kızıl Savaşçı Kadınlar, kadın kurtuluş mücadelesine bağlılıklarıyla ve bu mücadeleye sundukları katkılarla karanlığa karşı ışık tutmaya devam ediyor. “Uzun ve dayanıklı zincirin” her bir halkasına, mücadeleye adanmış yaşamlara…

Tek ümidimiz dünya çapında dayanışma

Yazar ve aktivist David McNally ile yeni kitabı üzerine söyleştik. Mcnally “Kapitalist toplumun egemenleri savaşlardan ve sömürüden vazgeçmeyecek. Geçen üç yılda milyarderlerin serveti katlandı. İki milyara yakın insan daha da yoksullaştı.” dedi.

1950’li yıllarda Kore’de neler oldu?

Savaşın, sadece iki ordunun askerleri arasındaki bir çarpışmadan ibaret olmadığını, sivillerin de başına neler gelebileceğini, en az askerler kadar tehlikeye açık olduklarını, olaylara tanık olan birinin ağzından duymak çarpıcı.

Tüm Zamanlar İçin Edebiyat Klasikleri

Gerçek şu ki klasikleri de çağdaşımız olan yazarları da az okuyan bir toplumuz. Okuma alışkanlığının kazanılmasında edebiyatın payının büyük olduğu görüşündeyim. En azından benim okuma zevkim dünya klasiklerini okuyarak gelişti. Eminim pek çoğunuz için de durum böyledir. Ne yazık ki Milli Eğitim Bakanlığı müfredatı bu konuda yeterli desteği sunmuyor. Hatta çocuklarımızı ve gençlerimizi kitaptan, edebiyattan soğutmak için ellerinden geleni yapıyorlar.

İşçi sınıfının önderi Karl Marx’ın
öğretisinin, "sınırsız gücü" ve umuduyla
2023’ü selamlıyoruz…

Enternasyonal işçi sınıfının önderi Karl Marx’ın öğretisinin, "sınırsız gücü" ve umuduyla 2023’ü selamlıyoruz…

Aralık ayında yayınladığımız yeni kitabımız Karl Marx, Biyografi'den alıntılarla 144 sayfalık bir ajanda hazırladık. Karl Marx'ın fotoğrafları, ailesi, öğretisine ve ona yazılmış şiirler, sözler... Çevirdiğiniz her sayfada, bu büyük devrimcinin yaşam öyküsüne tanık olacabileceğiniz özel bir ajanda.

Dünya Nereye Gidiyor? Haluk Yurtsever'le Yeni
Kitabı ‘Uygarlık Dönemeci’ Ekseninde Bir
Söyleşi

(Yeni Gelen, Mart-Nisan 2022- Attila Aşut)

Haluk Yurtsever, günümüzün önde gelen Marksist yazarlarından. Yıllardır sosyalizmin kuramsal konuları üzerinde çalışıyor.Sınıf ve Parti,TarihtenGüncelliğe Sınıf Savaşları ve Devlet, Özgürlük ve Örgütlülük, Yeni Bir Sol Atılım İçin, Kapitalizmin Sınırları ve Toplumsal Proletarya,Orta Sınıf Efsanesi gibi önemlikitaplara imza atmış. Yordam Kitap’tan çıkan yeni kitabı Uygarlık Dönemeci‘nde, bu kez insanlığın uzun uygarlık yürüyüşüne odaklanmış. Haluk Yurtsever’le yeni kitabı ekseninde dünyanın nereye gittiğini konuştuk.

Bir Komünist Kadın Hareketi Örgütlenmesi:
Jenotdel!

Ekim Devrimi’nden sonra kurulan Jenotdel (1919-1930), Komünist Partisi’nin işçi ve köylü kadınlar arasındaki çalışmalarını örgütleyen birimdi. Burcu Özdemir Sovyetler Birliği’nde Komünist Kadın Hareketi (1919-1930) başlıklı çalışmasında, Jenotdel biriminin doğuşunu ve tasfiyesini orijinal Sovyet kaynaklarına dayanarak titizlikle araştırıyor ve bu örgütlenmeyi tarihsel bağlama yerleştirerek Sovyetler Birliği’nin kuruluş dönemindeki kadın hareketinin temel dinamiklerini irdeliyor. Bu konuyu ele alan Türkçe kaynakların ne denli az olduğu düşünülecek olursa, çalışmanın önemli bir boşluğu doldurduğu söylenebilir.

Proletaryanın Büyülü Kutusu

Daha önce duymadığımız müthiş bir şarkıyla karşılaştığımızda izini takip edip sormak isteriz: Bu çalan şarkı ne, diye. Anlatacağımız öykü, buna çok benzeyen bir siyaset öyküsü, bu ülkede geçen.       

Radyonun, mekânın baş köşesinde olduğu yıllara gidelim. Okuryazarlık oranı düşük. O nedenle başlıca haber ve bilgi kaynağı “kağıtsız gazete” olan radyo, ki o da devlet radyosu. Arkası Yarın ve Ajans (Haberler) saatinde radyo alıcısı, aileler için bir buluşma noktası. Takvimlerin 1961’i gösterdiği yıl, Türkiye’de Anayasa Referandumu var. Radyoda 15’er dakika yapılacak propaganda konuşmaları saatinde ilk defa Türkiye İşçi Partisi de yer alıyor. Yakın gelecekte siyaset denizini çalkalayacak olan TİP’in, o zamana kadar devletin mülkü gibi görülen ve taraflı yayınlarla öyle de kullanılan radyodan halka seslenecek olması, bir ilk. Parti kurucularından Sina Pamukçu ve Kemal Türkler bu milâda imzasını atan ilk iki konuşmacı.

Frekans değişiyor: Türkiye İşçi Partisi
Radyoda-Proletaryanın Büyülü Kutusu

Proletaryanın Büyülü Kutusu, TİP sözcülerinin altı seçim için yaptıkları efsanevi radyo konuşmalarının metinlerini içermekle kalmıyor. Mehmet Ali Aybar'dan Yaşar Kemal'e, Kemal Türkler'den Can Yücel'e, Rıza Kuas'tan Hamdoş'a, Tarık Ziya Ekinci'den Çetin Altan'a TİP'in çok etkili hatiplerinin radyoda yaptığı konuşmaların ses kayıtlarını da içinde barındırıyor. Bu tarihî konuşmalar karekodlar aracılığıyla dinlenebiliyor.

İç sesini duymanın büyüsü! Şükran
Soner’in yazısı...

Attila Aşut, Gökhan Atılgan’ın hazırladıkları Türkiye İşçi Partisi Radyoda - Proleteryanın Büyülü Kutusu’nda (Yordam Kitap), Türkiye’nin 1960’lı yıllarında radyonun en önemli iletişim aracı olduğu vurgulanıyor. 1961’e gelinceye dek devletin ve egemen sınıfların sesi olan radyonun, mikrofonların başına TİP sözcülerinin geçmesiyle bir anda ‘proleteryanın büyülü kutusu’na dönüşmesinin gelişmeleri, sonuçları anlatılıyor.

80 Kayıt bulundu Toplam 4 Sayfa << < 1 2 3 4 > >>
Kapat